Menü Kapat

Tasarruflu Klima Kullanımı İçin Püf Noktalar

Yaz aylarında serinlememizi kış aylarında ise ısınmamızı sağlayan, oldukça işlevsel iklimlendirme cihazları olan klimalar yaşam alanlarımızın konforunu arttırıyor. Özellikle ılıman iklim koşullarına sahip yerlerde yaz-kış kullanılan klimalar, doğru kullanılmadığı taktirde elektrik faturalarının kabarmasına neden olabiliyor. Bu yüzden tasarruflu klima kullanımı gerçekleştirmek büyük önem taşıyor. Peki klimalar nasıl daha tasarruflu kullanılabilir? Faturalarını düşürmek ve hem daha verimli hem de daha tasarruflu bir klima kullanımı gerçekleştirmek isteyenler için tasarruflu klima kullanma ipuçlarını derledik. Keyifli okumalar!

Klima Tasarrufu Nasıl Yapılır?

Klima tasarrufu yapabilmek için birtakım hususlara dikkat etmek gerekiyor. Tasarruflu klima kullanımı için bilinmesi gerekenler şu şekilde:

  • Tasarruflu klima kullanımı gerçekleştirebilmenin birinci yolu doğru klima seçimi yapmaktan geçiyor. Doğru klima seçimi yapmak demek; mekâna, iklime, ortamdaki insan sayısına uygun bir klima seçimi yapmak anlamına geliyor. Doğru klimayı nasıl seçerim diye merak ediyorsanız “Klima Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?” yazımızı inceleyebilirsiniz.
  • Mekân için uygun olmayan bir klimanın, gereğinden küçük ya da gereğinden büyük cihazların daha fazla enerji tüketebileceğini unutmayın!
  • Klimayı satın aldıktan sonraki aşama klimanın montajı. Klimanın montajı da cihazı daha tasarruflu kullanabilme noktasında önem arz ediyor. Nasıl mı? Eğer klima, ortamda en çok verim alınacak noktaya monte edilirse sizlere daha tasarruflu bir kullanım olanağı sunar. Bu yüzden klimanızın montajını mutlaka yetkili servise yaptırın.
  • Klima enerji tasarrufu için cihazın kullanıldığı ortamın izolasyonunu yaptırın.
  • Klima çalışır durumdayken kapı ve pencereleri mutlaka kapalı tutun.
  • Tasarruflu klima kullanımı için olmazsa olmaz cihazlardan biri elbette ki oda termostatlarıdır. Elektronik termostat ile sıcaklığı kontrol ederek verimi, yaklaşık %30 civarında arttırabilir böylece tasarruf sağlayabilirsiniz.
  • Eğer klimayı uzun süre kullanmayı düşünmüyorsanız devre kesiciyi kapatın.
  • Klima çalışırken yapılmaması gerekenlerden biri de evdeki diğer elektrikli aletleri çalıştırmak. Eğer klimanız soğutma modundaysa diğer elektrikli aletleri kullanmayın ki bu aletler ortama ısı yayarak, cihazın harcadığı enerjiyi arttırmasın.
  • Eğer klimanız 10 yıldan daha eskiyse cihazı yenileyin. Çünkü eski klimalar aynı soğutma performansı için yeni klimalara oranla %40 daha fazla enerji harcar.
  • Klimadaki toz tutucu filtreleri düzenli aralıklarla temizlemek ve böylece hava akışının engellenmesini önlemek de klima tasarrufu sağlar.
  • Çok sıcak olmayan nemli günlerde klimanızı nem alma modunda çalıştırın eğer dışarısı serinse cihazı kapatın.
  • Eğer yeni bir klima satın almayı düşünüyorsanız programlanabilme özelliği olan cihazları tercih edin. Bu klimaları, sizin ortamda bulunmadığınız zamanlarda kapanacak ve bulunduğunuzda da açılacak şekilde programlayabilirsiniz.
  • Düzenli klima bakımı yapmak/yaptırmak tasarruflu klima kullanımı açısından önemli bir yere sahip bulunur.
  • Klimanızı amacı dışında kullanmayın.
  • Klima iç ünitesi hava giriş noktasının mobilya, perde vb. ile kapanmadığından emin olun.
  • Klima soğutma modunda çalışırken güneş ışınlarının doğrudan alana girmesine engel olun. Bunun için stor ya da güneşlik perdeleri kapatmayı deneyebilirsiniz.
  • Klimanızı 2 – 3 saat fan modunda çalıştırarak içindeki rutubeti alabilirsiniz.
  • Klimanın filtrelerini kullanım kılavuzunda belirtilen aralıklarla temizlemeye özen gösterin. Hava filtrelerini düzenli olarak temizlemek hem sağlığınızı korur hem de arıza durumlarının önüne geçer.
  • Cihazınızda yetkili servise danışmadan bilinçsiz uygulamalar yapmayın. Olası arızalanmalar çok daha büyük maliyetlere sebebiyet verebilir.
  • Klimanıza en fazla 6 ayda bir bakım yaptırmayı ihmal etmeyin.
  • Klimanın dikey ve yatay kanat yönünü ayarlayın ve böylece oda sıcaklığının ve hava akımının eşit olarak dağılmasını sağlayın.
  • Klima bakımını yetkili servis dışında herhangi birine yaptırmayın.
  • Eğer yeni bir klima satın alacaksanız enerji verimliliği yüksek, ileri teknoloji klimaları tercih etmeye özen gösterin.

Bunları Biliyor Muydunuz?

Klimaları doğru derecede kullanmak büyük önem taşır.

Klimalar, özellikle sıcak yaz aylarında serinlemek amacıyla olabildiğince en düşük ayarda kullanılıyor. Bu, klima kullanımında en sık yapılan hatalardan biri. Tasarruflu klima kullanımı sağlamak istiyorsanız klimayı en düşük ayarda değil ideal oda sıcaklığına yakın bir ayarda çalıştırmalısınız. Uluslararası standartlara göre insan vücudu için tanımlanan ideal konfor sıcaklığı -yaşanılan iklim bölgesinden kullanım alışkanlıklarına kadar birçok parametreye göre değişmekle birlikte- yaz aylarında 22-24, kış aylarında ise 24-26 dereceler arasındadır. Bu derecelerin altındaki her bir derecelik fark kabaca %5 daha fazla enerji tüketilmesine sebep olmaktadır.

Nem alma modunu kullanmaya özen göstermek gerekiyor.

Hem klima tasarrufu sağlamak hem de daha sağlıklı ortam koşullarına sahip olmak için klimaları nem alma modunda kullanmak büyük önem taşıyor. Bilindiği gibi klimalar kurutucu etkiye sahip bulunuyor. Bu yüzden klima altında çalışan kişilerin fazla sıvı tüketmesi, sağlık uzmanları tarafından öneriliyor. Bunun yanı sıra klima yanında uyumak klimaların kurutucu etkisinden dolayı tıpkı burnunuz tıkanmış gibi hissettiren, istenmeyen kuruluklar yaşamanıza da neden olabilir. Hem bu sorunların önüne geçmek hem de enerji tasarrufu sağlamak için klimanızı nem alma modunda çalıştırabilirsiniz.

Klima bakımı ve temizliği ihmal edilmemeli.

Klima bakımı ve temizliği yalnızca cihazın ömrünü uzatmıyor aynı zamanda enerji tasarrufu da sağlıyor. Uzmanlar, klima bakım ve temizliğinin 6 ayda bir yapılmasını öneriyor. Pek çok insan özellikle yaz aylarında klima kullanımı gerçekleştirdiğinden yılda en az 1 kez o da yaz başında olmak üzere klima bakımının yaptırılması gerekiyor. Klima bakımı ve temizliği yapıldığında cihaz, filtrelerinin içerisine yerleşen birtakım toz, kir ve mikroplardan arınıyor. Bu sayede başta üst solunum yolu enfeksiyonları, zatürre ve astım gibi alerjik reaksiyonlar olmak üzere pek çok hastalığın da önüne geçilmiş olunuyor. Bunun yanı sıra klimanın içerisinde ve filtrelerinde biriken tozlar, klimanın verimli çalışmak için daha fazla enerji tüketmek zorunda kalmasına da sebebiyet doğuruyor. Bu yüzden düzenli klima ve temizliği enerji tasarrufu konusunda da olumlu etki sağlıyor.

Eski klimanızı yenisiyle değiştirerek de enerji tasarrufuna merhaba diyebilirsiniz. 

Benzer Yazılar